På restaurang i Japan

Japan är kanske världens bästa land att besöka för den som uppskattar god mat. De japanska restaurangerna skiljer sig dock en del från de svenska, och det kan vara bra att känna till.

Tokyo är den stad i världen som har flest stjärnor i Guide Michelin. Det finns japanska restauranger i många svenska städer, och även om en del av dessa är mycket bra kan de inte mäta sig med restaurangerna i Japan. Framför allt står sig utbudet i Sverige slätt mot den stora variation som man hittar i Japan. I Sverige är japansk mat mer eller mindre synonymt med sushi, men i vissa delar av Tokyo får man leta en del innan man hittar en sushi-restaurang. Beger man sig till området kring fiskmarknaden i Tsukiji är det däremot lättare, och där hittar man också den bästa sushin i världen.

På de flesta sushirestauranger kan man se kockarna när de arbetar, och ofta kan man också beställa de bitar man vill ha direkt av dem. Man ska dock inte betala till kockarna. De antecknar direkt på notan vad man beställer, och sedan tar man med sig notan till kassan vid utgången där man också betalar. Detta system har uppkommit för att kockarna inte ska hantera kontanter.

En annan typ av restauranger som är vanliga i Japan är de där man beställer från en automat. Man trycker på en knapp bredvid en bild på den rätt man vill ha, stoppar i pengar och får en lapp som man ger till servitören eller servitrisen. Det står ofta bara på japanska på automaten, och det är inte alltid det finns några bilder på de olika rätterna, men ofta kan man be någon om hjälp. Det här är vanligt på lite enklare restauranger, exempelvis sådana som serverar nudelrätter. Dessa är dock väl värda ett besök, för det som serveras är något helt annat än svenska snabbnudlar.