Gör sushi hemma

När man tänker japansk mat är nog suhsi en av de främsta rätter som dyker upp. Att göra sushi hemma behöver inte alls vara speciellt svårt, bara man känner till några grundregler och ingredienser.

 

sushi-food-dinner-chopsticks-80841Tycker man att sushi är tidskrävande finns det en enkel variant som tar mindre tid, enligt Sveriges radio – rullen temaki. Temaki är en sorts sushiwrap som man gör snabbt och enkelt i tre steg. Man börjar med att lägga ut en bit nori (sjögräs) och sedan lägger man på ris och det övriga innehåll man känner för, som exempelvis avokado, gurka, crabsticks eller fisk. Något som passar bra att addera till sushin förutom de traditionella ingredienserna är söta frukter som exempelvis mango eller papaya. Bra fruktkassar kan man hitta hos http://www.matkasseguiden.se/matkassarna/mathem/. Glöm inte heller wasabi, äkta japansk soja, sjögrässallad eller inlagd ingefära, att lägga inuti rullen eller att ha bredvid som tillbehör. Sedan rullar man ihop sjögräset till en strut och äter med en skvätt soja.

 

Riset – sushins viktigaste ingrediens

Det allra viktigaste för att lyckas med sushin är att använda ett bra japanskt sushiris som finns att köpa i de flesta mataffärer. Detta ris drar enklare till sig ingredienserna och är enkelt att forma. Det finns några saker man kan tänka på när man kokar riset, för att få en perfekt smak och konsistens:

 

  • Måtta ordentligt. För 6 personer bör cirka 8 dl ris vara lagom.
  • Använd inte för mycket vatten vid kokning. En regel är att om man sticker fingertoppen i grytan så den nuddar riset, ska vattnet gå upp till första vecket på fingern. Alternativt kan man använda 1 dl mer vatten än ris.
  • Låt riset koka i cirka 15 minuter. Låt det sedan stå och dra lika länge.
  • Använd en speciell sushivinäger. Blanda 1 dl av denna med 1 dl socker och 2 tsk salt. Rör om ordentligt och blanda med riset. Har man inte tillgång till sushivinäger går det även att späda ut vitvinsvinäger med lite vatten, skriver Allas.
  • Låt riset kallna innan rullning. Man kan med fördel använda en hårtork med kalluft eller något att vifta med för att processen ska gå snabbare. enligt Tasteline ska riset vara 37 grader när rullningen är igång.