Det japanska köket

I det japanska köket är det inte bara smaken som ska vara avgörande – även tillagningen med allt från redskap till känsla hos kocken samt omsorgen för säsongernas primörer är av stor vikt. Många som tänker på detta långväga asiatiska kök, ser förmodligen främst bilder av sushi, fisk och grönsaker men japanska läckerheter är betydligt mer än så.

I Japan tillreder man den mest fantastiska curryn, man skär fisk och kött på ett alldeles utomordentligt sätt och maten är faktiskt betydligt nyttigare än i t.ex. Europa och USA. Även om européer mest har provat olika typer av sushi så kan man bli glatt förvånad över hur avancerat det kulinariska området i Japan är.

Det medvetna köket

All mat är gjort på ett mycket medvetet sätt. Japanska nudlar, grytor som sukiyaki, den berömda kobebiffen, okonomiyaki som motsvarar vår pizza, tonkatzu m.m. Alla rätter är tillredda med stor motivation och omsorg och det är också vanligt att man på japanska restauranger, ser kocken tillaga maten framför en glasruta.

Även japanska köksredskap har blivit alltmer populära, också hos gemene man. Många har kommit underfund med att knivar och pannor är detaljrikare och skarpare och utformade på ett mycket intelligent sätt så att maten ska smaka precis som förväntat när man sätter tänderna i den. Dock är redskapen i regel mycket dyra och måste underhållas oftare. Precis som Japan har hämtat idéer från andra länder så har t.ex. svensk matlagning hämtat inspiration från detta land och det finns nu restauranger som kombinerar Norden och Asien.

Många kanske inte visste att japanerna även är starkt inspirerade av västerländsk mat men faktum är att dessa samurajer är mycket duktiga att ge sig i kast med andra kulinariska läckerheter som härstammar från andra kulturer. De har tagit en del influenser från den europeiska och den amerikanska maten och drycken och världens bäst klassade whisky görs numera i Japan. Till och med hamburgarna har knappat in på de amerikanska, gällande bl.a. kvalitet och smak.