Bortom kimchi och bibimbap

Idag har de flesta svenskar en viss kunskap om vad man äter i Korea. Men det koreanska köket förtjänat större uppmärksamhet. Man äter så mycket mer på den koreanska halvön än bara kimchi och bibimbap, även om man äter mycket kimchi.

Det första som slår en turist som kommer till en restaurang i Sydkorea är det stora antalet skålar med inlagda grönsaker som ställs fram. Där finns en eller flera skålar kimchi, jäst kinakål eller ibland andra grönsaker. Över huvud taget blir det många skålar, eftersom varje rätt serveras i en egen skål. En måltid består av ris, en soppa eller en gryta, flera skålar med kimchi och banchan, olika sidorätter som t.ex. bindaettok, en pannkaka gjord på mjöl av mungbönor, bulgogi (grillat, marinerat nötkött) eller hoe (rå fisk eller rått kött).

Den regionala variationen är stor i hela Korea, och vad som serveras varierar också mycket med säsongen. Idag, tack vare moderna transporter, är de regionala rätterna tillgängliga i hela landet, även om gränsen mellan Nord- och Sydkorea naturligtvis utgör en barriär. De olika regionala köken skiljer sig åt inte bara när det gäller vilka råvaror som används, utan även i fråga om hur maten tillagas.

Några exempel på rätter

Manduguk är en soppa gjord på buljong av nötkött eller ansjovis, som man kokar dumplings i och tillsätter vispat ägg. Rätten är vanligast i regionerna Hamyong och Pyongan i Nordkorea, där man traditionellt har odlat vete och bovete som använts till dumplingdegen.

Yukhoe är koreansk råbiff. Precis som råbiff i väst serveras den ofta med en rå äggula. Yukhoe görs av finstrimlat, rått nötkött som marineras i en sås av bl.a. vårlök, vitlök, sesamolja och honung.

Korea har även en egen variant av sushi, gimbap, som göra av ångkokt ris inslaget i ett ark av sjögräs. Riset smaksätts med sesamolja, och rullen fylls förutom med ris också med grönsaker och fisk, ägg eller nötkött. Gimbap är populär gatumat i Sydkorea.